Home

Portugalia-2

Portugalia

Cudowne ziemie  

Osobom zainteresowanym tematem nie trzeba nawet mówić jak niezwykłym regionem winiarskim jest Portugalia. Te życiodajne tereny dają światu różnorodne i jednocześnie ciekawe winogrona, które przyczyniają się do kreacji obrazu tego jak prosperujący region powinien wyglądać.

Portugalskie uprawy cechuje ich nietuzinkowość, wiele odmian winorośli nie rośnie nigdzie indziej na świecie, a jest to efekt rozwijania się w względnej izolacji tamtejszej kultury winiarskiej. Mówi się, że jeśli nie rozpoznajesz odmiany winorośli na etykiecie to jest to dobry znak. Bowiem istnieje ponad 250 rodzimych odmian i kilka tych, które są importowane, które dobrze przystosowały się do portugalskiego krajobrazu. Wiele osób, interesujących się winami, które są jednocześnie w tym temacie znawcami uważa Portugalię za winiarską granicę zachodniej Europy. 

Klasyfikacja win portugalskich 

Warto wiedzieć, że w Portugalii istnieją trzy poziomy klasyfikacji wina.

  • Najbardziej podstawowa klasyfikacja wina, która może nie występować poza Portugalią, czyli Vinho (wino)
  • Pierwszym z poziomów klasyfikacji jest DOC co oznacza Denominação de Origem Controlada mówi nam to, że wino pochodzi ze ściśle określonego obszaru geograficznego z zalecanymi i dozwolonymi winogronami oraz maksymalnymi plonami winorośli (w celu kontroli jakości). Z technicznego punktu widzenia w Portugalii jest 31 DOC, chociaż 3 z nich pokrywają się, co sprawia, że wydaje się, że jest to 28.
  • Vinho Regional (lub IGP): Cała Portugalia jest podzielona na 14 regionalnych obszarów winiarskich („vinho regional"), w których obowiązują mniej rygorystyczne przepisy dotyczące kontroli stosowanych rodzajów winogron oraz maksymalnych plonów winorośli. Chociaż oznacza to, że wina nie będą tak wysokiej jakości, wielu kreatywnych i pionierskich producentów w Portugalii używa oznaczenia Vinho Regional do tworzenia doskonałych win z winogron lub mieszanek niedozwolonych w DOC.

CVR czyli Comissão Vitivinícola Regional to komisja do spraw wina i winorośli działająca na terenie całego kraju. CVR ma za zadanie ocenę i przydzielenie wina do poszczególnej kategorii w celu zapewnienia jak najwyższej jakości i zachowania charakteru każdego regionu. Ponieważ woda jest towarem ekskluzywnym w Portugalii, CVR również uważnie monitoruje przyznawanie pozwoleń na nawadnianie. 

Znaczenie fraz 

Vinho Tinto w portugalskiej tradycji jest uosobieniem elegancji, a znaczy tyle co wino czerwone, natomiast Vinho Branco znane również jako wino białe, jest symbolem delikatności. Na etykiecie win z Porugalii często można znaleźć słowo Quinta, które często występuje jako część nazwy winnicy, a w prostym tłumaczeniu znaczy mniej więcej tyle co farma winna.

  • Bucelas: Lekkie, na bazie cytrusów i wosku pszczelego, starzejące się białe wina produkowane z Arinto,
  • Alenquer: skoncentrowane czerwone wina o wysokiej zawartości garbników wytwarzane m. in. z Castelão, Alfrocheiro, Aragonês (Tempranillo) i Touriga Nacional
  • Arruda: pełne wina czerwone, które często zawierają międzynarodowe odmiany winogron, takie jak Cabernet Sauvignon i Syrah
  • Colares: Złote, pełne, białe wina w stylu oksydacyjnym wytwarzane z Malvasia Fina,
  • Óbidos i Lourinhã: Lekkie aromatyczne białe wina
  • Torres Vedras: Proste, orzeźwiające białe wina, które cechuje niska zawartość alkoholu

Prawdziwy skarb Douro 

Portugalia słynie ze swojego wina Port, jest ono najsłynniejszym i jednocześnie najczęściej kopiowanym ich produktem. Winogrona, od którego pochodzi rosną w dolinie Donuro. Wzgórza wzdłuż rzeki Douro od czasów Jezusa zostały ręcznie przerobione na schodki tarasowe. To tak imponujące, że cały region znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

  • Port: wina, które cechuje ich wzmocniona słodycz. W szczególności wina LBV Port, Tawny Port i Vintage Port, które są najlepsze i powstają poprzez mieszanie „winogron porto", do których należą między innymi Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca i Tinto Cão. Dowiedz się więcej o Porto.
  • White Port i Pink Port: Poza czerwonym portem znajdują się również wina porto wytwarzane z rzadkich białych odmian wina w regionie. Rosé Port jest stosunkowo nowe i oba te wina świetnie nadają się do stosowania w letnich koktajlach z lekkimi alkoholami, takich jak klasyczny Porto: białe porto i tonik.
  • Douro Branco: Wina białe o lekkiej treści. Douro Branco to rześkie, mineralnie białe wina z minimalnymi owocowymi posmakami, subtelnymi, musującymi nutami i zasoleniem oraz wysoką kwasowością. Białe wina Douro są jednak nieco trudniejsze do znalezienia.
  • Tinto Douro: Wina czerwone o pełnej treści. Możesz je znaleźć tanio za około 10–12 USD za butelkę lub, jeśli jesteś kolekcjonerem, zacząć przeglądać oferty win , jednakże trzeba spodziewać się wydatku około 50 USD na coś światowej klasy.

Wina musujące - Terras de Cister 

Udając się na południe w podróż przez góry zaczynając z Douro, trafisz na malutki górzysty region, który został zasadzony przez mnichów cystersów (ta sama grupa mnichów, która również rozpoczęła produkcję wina w Burgundii we Francji). Ten obszar jest zaskakująco chłodny w nocy i trudniej dojrzewają tam winogrona niż w Douro. Ta różnica daje wina o znacznie większej elegancji i kwasowości, dzięki czemu idealnie nadaje się do win musujących. Ze względu na atrakcyjność bąbelków rośnie liczba winnic Chardonnay i Pinot Noir wraz z regionalnymi odmianami Malvasia Fina (aromatyczna biel), Sercial (jasnobiała), Gouveio (jasnobiała), Aragonês (aka Tempranillo), Między innymi Tinta Barroca (czerwona) i Touriga Franca (czerwona).

Alentejo 

Region ten jest przez wielu uważany za swoistego bliźniaka Kalifornii, którego wyróżniają marmurowe zamki, które przypominają o europejskim położeniu. Jest tu wiele postępowych i nowoczesnych winiarni, które produkują wina czerwone, które oferują obfity smak owoców i mokki z wyrafinowanymi taninami pochodzodzenia z ostrożnych strategii dojrzewania drewna. Wina białe z Alentejo są dostępne od średnio mocnych odświeżaczy do pełnych, podobnych do Chardonnay.

  • Tinto Alentejo: Wina czerwone o pełnym smaku, które są zwykle mieszankami Aragonês (Tempranillo), Trincadeira, Castelão, Alfrocheiro i Alicante Bouschet.
  • Branco Alentejo: Lekkie i pełne białe wina, 
  • Alentejano (IGP / Vinho Regional): Wina czerwone i białe o pełnym smaku.

Vinho verde 

Wina Minho cechuje ich aromat i rześka kwasowość, służą jako idealny dodatek obok sałatek, ryb, dań warzywnych, a nawet idealnie pasują do sosów na bazie cytrusów.

  • Branco Vinho Verde: Są to białe wina o lekkiej treści. Cechuje je często występujący delikatny spritz i owocowy smak przypominający lemoniadę z nutami melona i agrestu
  • Rosado Vinho Verde: Wina Rosado oferują aromaty czerwonych jagód z kwasowością, jak lemoniada.

Dão

Jakość win z Dao jest niezwykła, co przykuwa uwagę spostrzegawczych kolekcjonerów. Wina te są lżejsze niż ich kuzyni z Donuro, dojrzewają one bardzo dobrze ze względu na poziom ich taniny i kwasowości. Jest to wynik upraw na obszarach o dużej wysokości z nierównymi glebami rozkładającego się granitu i łupków.

  • Dão Jaen (czy też Mencia): Wino czerwone o pełnym smaku. Smaki malin i czereśni z umiarkowanie wysoką kwasowością i wysychającą w ustach taniną.
  • Dão Alfrocheiro: średnio mocne czerwone wino z nutami czerwonych jagód, lukrecji i przypraw
  • Dão Touriga Nacional: Wino czerwone o pełnym smaku. Głębokie czarne smaki owocowe z czekoladą i mokką z wyrafinowanymi taninami i średnią kwasowością
  • Terras do Dão i Terras de Lafões: Vinho Regionalne wina z regionu Dão z większym eksperymentowaniem i mieszankami obejmującymi międzynarodowe odmiany (mieszanki Indi)

Tejo 

Teren nizinny, przeważnie płaski, gdzie nie rzadkim widokiem są gospodarstwa rolne, w których można spotkać niższej jakości wina quaffing. Jednakże poza tym Tejo jest bardzo różnorodnym regionem, w którym można znaleźć uprawy wszystkich rodzajów winogron, od Alvarinho do pełnego czarniawego Alicante Bouschet. Region cechuje również dosyć niska cena za wino.

  • Czerwone mieszanki „Indi": spójrz na mieszanki z Cabernet Sauvignon, Syrah, Touriga Nacional, Trincadeira i Castalão
  • Białe mieszanki „Indi": spójrz na mieszanki z Fernão Pires (aromatycznym białym winem), Arinto, Sauvignon Blanc i Chardonnay

Beira Interior 

Region Portugalii, którego wizytówką są najbardziej górzyste obszary, a co więcej pada tam śnieg. Jest to najprawdopodobniej jeden z najtrudniejszych klimatów do produkcji wiogron. Region oferuje czerwone wina.

  • Tinto Beira: czerwone wina owocowe z Murufo, Bastardo, Alfrocheiro, Trincadeira i Touriga Nacional
  • Branco Beira: chude, kredowe wina białe z Síria, Arinto, Malvasia

Madera i wyspy Pico

Zarówna Madera jak i wyspa Pico to obszary wyjątkowe. Wyspa Pico posiada obszar wyznaczony przez UNESCO. Obszar ten pokryty jest siecią kamiennych ścian, które chronią winorośle z Verdelho, głównego regionalnego białego wina. Dobre wino z Pico to złocisty, lepki płyn, który jest niesamowicie słodki, cierpki i nieco słony. Natomiast Madera posiada fascynującą historię jako jedno z najlepiej gromadzonych i cenionych win.

Beira Atlantico (Bairrada) 

Baga to bardzo intensywne I ciekawe winogrona, uprawiane są w Bairradzie. Cechuje je wysoka kwasowość. Procesy winifikacji jednak pozwalają na produkcję wina o większej gammie smaku.

  • Branco Bairrada: Wykonane z aromatycznych Fernão Pires (zwanych tutaj Maria Gomes), Bical i Arinto
  • Musujące „Brut" Bairrada: Pyszne wina musujące na bazie wosku pszczelego, produkowane z wczesnych odmian Baga, Fernão Pires i innych.
  • Tinto Bairrada: Wytwarzane z Baga, od gęstych, smolistych, silnie kwaskowatych czerwieni po delikatne, czerwone wina z owocami z drobnymi garbnikami o drobnej teksturze i zdolnością do starzenia.
0
Niemcy
Nero d'avola