Home

Zdrowie-wino

Zdrowie i wino

Skład wina 

W skład wina wchodzi wiele elementów działających na nasze zdrowie prozdrowotnie. Największa ich ilość jest w skórkach winogron i im jest grubsza tym przekazuje więcej związków o nazwie fenole do wina. Możemy zatem zapytań przed zakupem o szczep cabernet sauvignion, malbec, tannat chcąc wybrać te bardziej zdrowsze wina. Gromadzone w nich polifenole pochodzące z garbników zadziałają jako skuteczny antyutleniacz w naszej krwi co zdecydowanie przedłuży nasze życie oczywiście mając na uwadze inne aspekty naszej diety.

Białe czy czerwone 

Warto też wspomnieć iż więcej polifenoli są w winogronach czerwonych czyli w winach o kolorze czerwonym, a nie białym. Nie znaczy to że wina białe są mniej zdrowsze. Są zdecydowanie lżejsze i gro osób lubujących się w winach białych nie popełnia błędu ograniczając spożycie czerwonych.


Francuski paradoks 

Istnieje pewne zjawisko nazwane "francuskim paradoksem" które dowodzi iż w regionach południowych Francji jest mniejsza ilość osób zapadających na choroby układu krwionośnego w porównaniu z krajami w których wina spożywa się mniej gdyż nie stanowi elementu codziennej diety.

Ile najlepiej? 

Grunt to ilość spożycia, nie za dużo, w sam raz na codzień kieliszek do posiłku nikomu nie zaszkodzi. Zależność ilości wynika z naszych predyspozycji do metabolizmu trunku i tak mężczyźni mogą troszkę wypić więcej od kobiet gdyż ich organizm jest w stanie przetrawić większe ilości wina lecz kobiety mają bardziej perceptywne zmysły do odkrywania win co oczywiście jest stwierdzeniem czysto teoretycznym. 


0
Kieliszek do wina
Smaki wina