Home

jakie-wino-do-pizza

Wino i pizza – co pasuje do popularnego włoskiego przysmaku?

Wino i pizza na każdą okazję? 

Spotkanie z grupką znajomych, piknik w parku, kolacja w eleganckiej włoskiej knajpce, a może sobotni wieczór z ulubionym serialem? Tak różne okoliczności, a w przypadku wielu osób odpowiedź tylko jedna – „pizza". A skoro pizza, to i wino – tylko jakie? 

Choć wielu łączy pizzę z coca-colą czy piwem, idealnie sparowane wino sprawi, że pizza zyska zupełnie nowe znaczenie. Warto wiedzieć, jakie dobrać do tego przysmaku wino, aby wydobyć z niego moc smaków i aromatów. Niezależnie od tego, czy wybieracie wersję wegetariańską, z dużą ilością różnego rodzaju mięs, czy też jesteście fanem klasyki, czyli sosu pomidorowego, mozzarelli i świeżej bazylii – istnieją różne wina, których butelka może uzupełnić to kultowe danie

Czerwone czy białe wino do pizzy? 

Pizza, tradycyjna, cienka, chrupiąca wraz z sosem i dodatkami jest pyszna nie tylko z czerwonym, ale też z pełnym winem białym, musującym czy z szampanem. Na ogół jednak wybór pada na czerwone wino. Danie takie jak pizza charakteryzuje pewna ziemistość, ciężkość, która dobrze komponuje się z czerwonymi propozycjami. Odpowiednimi mogą okazać się te o średniej lub wysokiej kwasowości, z mniejszą ilością garbników, bowiem kwasowość pomidorów i duża ilość tanin może dawać nieprzyjemne wrażenie metaliczności w ustach. 

Najlepiej wybierać wina owocowe z dodatkiem pikantnych nut, aby wydobyć z pizzy to, co najlepsze. Co ciekawe, najlepsze wina do pizzy to te pochodzące z jej rodzimego kraju. Włoskie niskoprocentowe czerwone alkohole cechuje wysoka kwasowość, co idealnie równoważy to dość tłuste danie.

Kilka ogólnych zasad parowania wina i pizzy 

Łączenie wina i pizzy jest zależne w głównej mierze od tego, jakie dodatki zawiera ciasto. Ważne jest chwilę przed wyborem i zakupem wina rozważyć, jakie składniki użyto do jej przygotowania i co ją pokrywa, a co za tym idzie – jaki ma smak. Następnie warto spróbować znaleźć wino, które będzie ją uzupełniać bądź kontrastować z jej walorami. 

Jeżeli nasza pizza jest na bazie pomidorów, sosów pomidorowych i passat, tak jak np. margherita czy marinara, dobrze mogą sprawdzić się wina wytrawne różowe bądź jasne czerwone. Jeżeli natomiast jesteśmy fanami białej pizzy, tzn. z sosami na bazie śmietany, jak np. carbonara, parą dla niej może być butelka białego wina lub falanghina, czyli propozycja białego wytrawnego wina pełnego słodkich owocowych nut, o średniej kwasowości i lekkiej goryczce. 

Dla wielbicieli mięsa, któremu często towarzyszy ostrzejszy smak: klasycznego prosciutto, pepperoni, kiełbasy czy boczku, a w wersji bardziej orientalnej aromatycznego kebabu z wołowiny, potrzebne jest w kieliszku wino miękkie, owocowe – takie jak sangiovese, o średniej kwasowości i delikatnym aromacie truskawek i malin, z nutami ostrzejszymi w tle.

Pizza z grzybami lub serem – jakie wino? 

Pieczarki, a wśród nich portabello, kurki, porcini, czyli odmiana borowików, grzyby leśne takie jak maślaki, podgrzybki czy prawdziwki? Podsmażane, marynowane czy świeże wnoszą do tego włoskiego dania wielowymiarowe, leśne aromaty. 

Do tak złożonych i pełnych smaków idealnie sprawdzi się równie złożone w smakach wino takie jak np. chianti. Wytrawne, intensywne, czerwone wino owocowe, z wyczuwalną śliwką i dojrzałymi wiśniami to coś, co jeszcze bardziej pobudzi nasz kubki smakowe. Warto poszukać dobrej jakości wina, bowiem obecnie produkuje się go zbyt dużo, co wiąże się z jego niską ceną, ale często też z jego słabą jakością. 

Teraz jeszcze coś rozpływającego w ustach, a mowa oczywiście o serze. Jest to składnik, dzięki któremu pizza zyskuje swoje „ja", charakterystyczny smak i zapach. Do pizzy pasują różne rodzaje sera, m.in. mozzarella, parmezan, gouda, ser pleśniowy, feta czy nawet oscypek. To składnik obowiązkowy wielu rodzajów tego przysmaku, a najlepsze wino do tego rarytasu to odważne czerwienie bądź mocne białe trunki

Kilka przykładowych win dobrze komponujących się z pizzą:

  • Cannonau di Sardegna – spokojne, czerwone, wytrawne wino zawierające aromaty śliwek, fiołków i korzennych przypraw.
  • Aglianico – o solidnej strukturze, bukiecie kwiatowych nut zamkniętych w butelce, a wśród nich aromaty wiśni, śliwek. Trunki z tej grupy to eleganckie wina, o intensywnym czerwonym kolorze.
  • Montepulciano d'Abruzzo – pełne ciemnych owoców, jagód, jeżyn, w tle nuty kakaowe, waniliowe, a nawet kawowe. Tego rodzaju wina to trunki o ciemniejszej barwie, wytrawne i z dużą ilością ciała, idealne dla kuchni włoskiej.

Propozycje win dedykowanych pizzy 

Pizza, włoska duma i symbol, w parze z hiszpańskim lub francuskim winem może okazać się równie smacznym połączeniem. Jeżeli cenimy sobie smak owoców morza, pizza z nimi, wzbogacona musującym, orzeźwiającym winem będzie idealna w upalny letni dzień. A oto kilka propozycji nie tylko włoskich win, które dobrze pasują i warto je znać, by w odpowiedniej chwili po nie sięgnąć. 

Propozycja prosto z Burgundii – wytrawne, czerwone Macon Rouge Domaine de Ruere to wino w 100% z szczepu pinot noir, o bladorubinowym kolorze. W jego smaku zawierają się mocno wyczuwalne piwonie, czerwone i czarne owoce, a także nuta pieprzu. To propozycja wina dobrze komponująca się z tym włoskim smakołykiem. 

Wina Gamay, mocno owocowe, kwasowe, średnio ciężkie, są kolejną świetną propozycją. Cechuje je dodatkowo ziemistość, co jest ich kolejnym plusem. 

Wino Cerasuolo di Vittoria to sycylijska propozycja, bogata w smak wiśni i truskawek. Jest to alkohol pikantny z pieprzowym wykończeniem. Wino lekkie, czerwone. Nie zawiedzie nas, a wręcz oczaruje. 

A teraz jeszcze przykład czegoś bardziej musującego – Lambrusco Emilia z Włoch. Jest to intensywne i pozostające długo po jego spożyciu na podniebieniu czerwone wino. Bąbelki mogą wydawać się czymś zupełnie niewspółgrającym z pizzą. Jest to błędne skojarzenie, bowiem pęcherzyki obecne w winie powodują odświeżenie i pomagają w pozbyciu się aromatów pizzy już po jej konsumpcji.

Rodzaje pizzy i wina im bliskie 

Klasyk i królowa w jednym, czyli prosta w smaku margherita. Pikantny pomidorowy sos, kremowa mozzarella i świeża, pachnąca bazylia, skropiona kilkoma kroplami oliwy, a do niej lekkie wina, takie jak np. pinot grigio, o mocnym aromacie jabłek, owoców cytrusowych i nutach korzennych, miodowych nie przytłoczy wyrafinowanego smaku pizzy. Wino Primitivo Masser del Fauno, owocowe i soczyste, również świetnie się sprawdzi do tej najpopularniejszej pizzy na świecie. 

A teraz kolejna propozycja pizzy, jaką jest pizza pepperoni, o nieco ostrzejszym smaku. Ostra papryka, czosnek, pieprz cayenne i wiele innych przypraw wręcz domaga się wina łagodzącego tę pikantność pizzy. Najlepiej sprawdzą się do tego wina słodkie bądź półsłodkie, delikatne, i tu kilka propozycji kluczowych do rozważenia: cabernet sauvignon, syrah, chianti czy barbera.

Jeszcze coś dla wegetarian. Pizzę te przeważnie charakteryzuje obecność papryki, cebuli, oliwek i zamienników sera. Wino rześkie, kwasowe takie jak sauvignon blanc może sprawić, by różnorodność warzyw wciąż dominowała, a smak innych składników był pełny i podkreślony.

1
Dobór wina do sushi
Jakie wino do kaczki?